ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бърдо

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бърдо

Бърдо е село в Западна България. То се намира в Община Ихтиман, Софийска област. 

Отстои на 57 километра източно от София, на 52 км от западно от Панагюрище.

Село Бърдо се намира в планинска местност в Средна гора в близост до язовирите Тополница и Огняново. Надморската височина е около 1100 м. Климатът е умереноконтинентален. Гледката от селото е невероятна - виждат се Рила, Витоша, Стара планина и Родопи. В околността на селото има красива букова гора. Въздухът тук е много чист и свеж. Районът е екологично чист, с добре развити аграрни и горски дейности.

Постоянното население на селото е 45 души, но през лятото достига около 100 души.

Селото е електрифицирано и водоснабдено, всички мобилни оператори има обхват. Най–близките училище, целодневна детска градина и медицински кабинет се намират в съседното село Вакарел – на около 12 км от с. Бърдо.

През последните години в района се наблюдава развитие в строителството и продажбата на парцели заради благоприятното разположение и географския район.

Туризъм и забележителности

Манастир "Св. Спас" -  много стар малък манастир, който се намира в гората до с. Бърдо. Изграден е от камък и пред него извира вода, която местните смятат за светена.

Районът е подходящ за любителите на лова - в ловните сезони се организира лов на дивеч, а близостта до язовирите благоприятстват за развитието на риболова.

Всяка година по повод християнския празник Илинден /20 юли/ се провежда събор в чест на cв. Илия пред едноименния параклис.

Предстои изграждане на пансион за възрастни хора, средствата за инвестицията идват от Белгия.

В селото има био ферма.

Транспорт

С кола - от София по магистрала Тракия, посока Пловдив, през с. Вакарел. Железопътен или автобусен транспорт - до с. Вакарел и след това маршрутка до Бърдо.

Източници: bg.guide-bulgaria.combg.wikipedia.org, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: