ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брезе

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Брезе

Брезе е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

В България има още едно село, носещо същото име - в община Девин, област Смолян.

Селото отстои на около 13 км северозападно от гр. Своге, на около 14 км североизточно от гр. Годеч и на около 38 км северозападно от столицата София.

Село Брезе се намира в планински район, в западната част на Стара планина. Асфалтов път го свързва със село Искрец. До другите му две съседни села Бракьовци и Зимевица от селото се достига посредством черен път, достъпен предимно за джипове и камиони.

Територията на общината попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.  

Постоянното население на Брезе е около 251 жители.

В селото функционира читалище с името "Просвета", няма училища или детски градини, като най-близките се намират в общинския център Своге. Един стоматолог полага грижи за здравните нужди на населението.

По поречието на намиращата се в района река Искрецка има специфичен микроклимат, изключително подходящ за балнеолечение на белодробни заболявания. 

Поради близостта си до Своге и София има доста вили и приток на почиващи най-вече през лятото. Брезе впечатлява с кристалния си въздух и невероятната природа. Къщите не са сгушени една до друга, а са живописно разположени по билото на планината в продължение на няколко километра. Селото има интересна и богата история, и пази спомени и легенди от времето на българските царе и турското рoбство.

В общината няколко природни обектa, които си заслужава да бъдат видени. Това са: Лакатнишките скали при село Лакатник и намиращата се в подножието им пещера Темната дупка, при село Бов - водопада Скакл и пещерата Елата, манастирите "Седемте престола" (близо до Елисейна) и Искрецкия манастир, както и няколкото хижи в района - Пробойница, Тръстеная, Добърчин и др. Природата около Своге впечатлява с разнообразието на горите и красивите поляни.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: