ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Антон

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Антон

Антон е село в Област София и е административен център на община Антон.

местоположение

Село Антон се намира в планински район. Антон е най-отдалеченото населено място на област София. Намира се на 90 км източно от София по подбалканския път и на 7 км от гр. Пирдоп.

Общината граничи с Пирдоп, Тетевен, Клисура и Копривщица.

климат

Климатичните условия там са особено подходящи за отглеждане на овце, както и масово производство на картофи. Интересен елемент от природо-географската характеристика на с. Антон са водите. През територията на селото протичат 7 по-малки или по-големи реки.

забележителности

В с. Антон се намира местността Въртопа, която влиза в границите на най-големия национален парк - “Централен Балкан”. В пределите на общината е и западната част на рида “Козница”, който за селото освен природо-географско има и известно историческо значение.

Други интересни природо-географски особености от землището на Антон са няколко земни пирамиди, един неголям, но много красив водопад и множество изкуствени могили, повечето от които произлизат от тракийската епоха. Водопадът се намира непосредствено над подбалканското шосе, малко след село Антон по пътя за Бургас.

В границите на землището попада и хижата “Планински извори”.

инфраструктура

В селото има църква - "Свети Илия", училище ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", читалище, болница и детска градина ЦДГ "Българче", бензиностанция, интернет клуб, библиотека, десетина магазинчета, един минимаркет и два ресторанта. Към читалището “Хр. Ботев” е създадена фолклорна група. Всеки четвъртък на центъра на селото има пазар, на който пристигат търговци.

Постоянното население наброява

Икономика


Селското стопанство в с. Антон е ограничено заради планинския му характер. В обработваемите площи доминират ливадите. Животновъдният сектор обхваща коневъдство, говедовъдство, козевъдство и овцевъдство. Свиневъдство се практикува обикновено в частните домакинства. В региона се отглеждат картофи и ръж.

Язовир "Душанци" предлага възможности за риболов. В Козница е развито рибовъдството. Заради многото гори, лесовъдството също е от значение. Но като цяло селското стопанство е предимно за собствени нужди.

Индустрията се опира на пет основни стълба - млекарницата и мандрата като представители на леката промишленост, и Петролна база, Асфалтова база и цеха за синтетични препарати, които формират тежката промишленост.

транспорт

Транспортът се е развил добре в последните години. През територията преминават Подбалканската магистрала София - Карлово - Бургас, както и жп линията. Все повече улици се асфалтират, а тротоарите се разширяват. Сред транспортните средства преобладава моторизираният частен транспорт, но има и обществен, свързващ селото със съседните градове и села, и със столицата. На много места все още могат да се видят каруци, също широко разпространени в Антон. Влаковете са редовен и надежден, но не толкова използван транспорт.

Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: