ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Алино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Алино

Алино е село в Западна България. То се намира в община Самоков, Софийска област.

Отстои на 45 км южно от гр. София и на 18 км западно от гр. Самоков, на 27 км югоизточно от к.к. Боровец.

Населението наброява около 336 души.

Разположено е в живописна долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана планина, на надморска височина от около 940 м. Климатът е умерено континентален. Върху него оказва влияние близостта на планините. Именно те спират бурните ветрове и снегонавявания. Характерни са хладно лято и продължителна зима.

Територията е много богата на води. През селото минава малка река, а други две текат в близост. Големи са запасите от термални води. В Белчински Бани има минерален извор с температура 41ºC с доказани лечебни и профилактични въздействия.
Язовир Алино се намира в непосредствена близост, а само на 31 км в североизточна посока е яз. Искър.

Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Тук има читалище и кметство. Учебни и здравни заведения работятя в гр. Самоков, а лекар - в с. Белчин, на 8 км разстояние.

Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в общината и гр. София.

Туризъм и Забележителности

До селото (на около 6-7 км в североизточна посока) в Плана планина се намира Алинският манастир "Свети Спас" с интересни стенописи от 17 век. В близост до манастира се намира скалата Момина сълза. От нея непрекъснато капят капки лековита вода.

Наблизо са и останките от средновековната крепост Алинско кале. Крепостната стена на места достига до височина от 2,5 метра. В миналото стените са ограждали двор с площ около 3 декара. Крепостта е проучвана от археолози.
Непосредствено над селото сред красива борова гора се намира язовир Алино, който е популярен сред риболовците в региона.

На 5 км от Алино е балнео-лечебният курорт Белчински бани. Минералната вода е с много висока температура и се използва за лечение на болести на опорно-двигателния апарат, на нервната система и др.

Недалеч от селото започва територията на Национален парк "Рила". Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около с. Бели Искър и връх Мусала. Той е любимо място за туристи, природолюбители и естествоизпитатели. Хижите в парка и мрежата от поддържани туристически пътеки създават условия за практикуване на пешеходен туризъм.

Източник: http://selo.bg/
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: