ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Боров дол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Боров дол

Боров дол е село в Югоизточна България. То се намира в община Твърдица, Област Сливен.

Отстои на близо 25 км североизточно от град Твърдица, на близо 37 км северозападно от град Сливен, на 36 км северно от град Нова Загора и на 304 км източно от столицата София.
Има редовен автобусен транспорт от и до селото.

Боров дол се намира в полите на Стара планина на 400 м надморска височина. Постоянното население наброява около 700 души.

Климатът е умерено-континенталният. Есента е сравнително топла и продължителна, лятото горещо и сухо, а зимата - с временни затопляния.

Селото е с добре развита инфраструктура разполага с кметство, основно училище, детска градина, футболен стадион, три магазина за хранителни и нехранителни стоки. Има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. За здравето на жителите му се грижат двама общопрактикуващи лекари. Най-близко разположената болница се намират в град Твърдица.

Боров дол се намира в границите на защитена територия по проекта Натура 2000.
В района на селото има естествено находище на рядко срещаното иглолистно дърво тис. Богато е разнообразието на различни видове билки и гъби.
Тук се намира една от най - модерните бази със съвременна хладилна техника и сушилни помещения за събиране и съхранение на гъби и билки.
В екплоатация е рудникът "Хаджи Димитър",  добиват се кафяви въглища, има и находище на въглищни шисти.

През месец октомври всяка година през селото минава автомобилното рали "Твърдица" - кръг от републиканския шампионат. Представлява скоростен етап с дължина 9,91 км - много тесен път, широк само 3 метра, с обратни завои и бързи пасажи, преминаващи покрай река.

Туризъм и забележителности

Градовете Твърдица и Сливен, разположени близо до селото привличат интереса на туристите с многото си  културни и исторически забележителности.


В град Твърдица това са:

- крепост "Градище" - На няколко км от гр. Твърдица се намират останките на древната тракийска крепост "Градище". Там могат да се видят и останки от църква от X-XII век с частично запазени фрагменти от стенописи.
църква "Света Петка"  — паметник на културата със своите стенописи.
- В района на Твърдица са открити археологически находки от периода на неолита. Намерени са следи от неолитно селище с могилен акропол, монети от времето на Филип II Македонски и Александър Велики, както и златно монетно съкровище от XI-XII век.
- пещера "Пчена" - разположена на север от гр. Твърдица, в местността "Паисий". Входът на пещерата е разположен на 1280 м надморска височина. Общата дължина на галериите е 152 метра, като в главната галерия са се образували 2 дълбоки пропасти, а след втората галерия, в самия край на пещерата тече поток на височина 12 м.
- На север от град Твърдица по поречието на реката сред живописното речно ждрело и панорамната гледна на крепост Градището реката е оформила приказен ансамбъл от преливащи един в друг три водопада, разположени на три нива.

В град Сливен:

- Сред основните културни забележителности на град Сливен са Историческият музей, където има постоянна изложба на шедьоври на българското изкуство през Възраждане.
- Къща-музей Хаджи Димитър се намира в югозападната част на града и представлява комплекс от няколко сгради, реставрирани през различни времеви периоди.
- Етнографският музей в Сливен се помещава в сграда от XIX век с много интересна архитектура.
- Църквата “Св. Димитър”, разположена в центъра на града.
- Местността “Карандила” е разположена в североизточната част на Сливен, сред вековни гори. Там е разположен Природен парк “Сините камъни”.

Източник: www.bg.wikipedia.org

Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: