ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долни Вит

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Долни вит

Долни Вит е село в Северна България. Намира се в община Гулянци, област Плевен

Отстои на 9 км североизточно от гр. Гулянци, на 39 км северно от гр. Плевен и на 193 км североизточно от гр. София. Съседните села Сомовит и Милковица са съответно на 4 км североизточно и на 4 км южно. 

Разположено е в низина, съвсем близо до десните брегове на реките Вит и Дунав. Надморската му височина достига 48 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и топло лято, количеството на валежите е малко. 

Железопътен и автобусен транспорт го свързват с останалите населени места. Селото е едно от големите в общината и е много добре уредено. Главните улици са асфалтирани и осветени, изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Покритие имат всички мобилни оператори. 

Постоянното население наброява около 515 души.

В Долни вит функционират кметство, параклис, читалище, детска градина, магазин и заведение. Най-близкото училище е в с. Милковица, където работят също общопрактикуващ лекар и стоматолог. Средни училища и болница ще намерите на територията на гр. Гулянци. 

Селото има стадион и футболен клуб. Любителите на риболова могат да се възползват от условията, които река Вит предоставя за практикуването му, както и за пикници, плаж и разходки. 

Културното и архитектурно наследство в общината е представено основно от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген (28 км), който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град. 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://uchilishta.guide-bulgaria.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: