ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стари чал

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Стари чал

Стари чал е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 25 км северно от Крумовград, на 69 км югоизточно от Кърджали и приблизително на 288 км в същата посока от столицата София.

Разположено е в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 310 м. Климатът е континентално-средиземноморски, летата са продължителни и горещи, а зимите - сравнително меки. В близост до селото преминават реките Крумовица и Арда.

Постоянното население е около 60 души.

Стари чал има сравнително добра инфраструктура - пътищата са в добро състояние, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с околните населени места.

Най-близките основно училище, целодневна детска градина и читалище се намират в съседното село Поточница /7 км в посока североизток/. Медицинска помощ може да бъде получена отново там, в селото има един общопрактикуващ лекар. Най-близо разположените средно училище и многопрофилна болница са в Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на Стари чал е разположен единственият в Източните Родопи резерват "Вълчи дол", със строг режим на охрана, в който се намира една от двете колонии на белоглави лешояди в България.

На 5 км югозападно, до село Поточарка /5 км североизточно/ са открити древни тракийски скални ниши. От югозападната страна на скалите са издълбани 39 ниши, разположени в пет реда. В нивите под светилището има много парчета от глинени съдове, по които с врязване  е нанесена украса, състояща се от меандри, кръгчета, спирали и др.

На 31 км в посока североизток, край село Орешари, се намира живописната местност "Орешари", която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. В местността има и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността Моста /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в БългарияСамо на 11 км в посока север се намира язовир Студен кладенец - третият по големина язовир в България, който предлага чудесни условия за риболов, а през летния сезон е подходящ за отдих и практикуване на водни спортове.

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: