ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Жълти бряг

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Жълти бряг

Жълти бряг е село в Южна България. То се намира в община Стамболово, Област Хасково.

Това е най-голямото село в общината. Разположено е в плодородна долина, сред последните възвишения на Източните Родопи. 

Граничи със землищата на селата Книжовник, Царева поляна, Стамболово и Корен. Отстои на 3 км северозападно от Стамболово, на 17 км югоизточно от областния град Хасково, на 100 км югоизточно от Пловдив и на около 240 км югоизточно от столицата София.

Надморската височина е 215 м.

Климатът е умерено континентален. Зимата е сравнително мека, а лятото е слънчево и горещо.

Населението е над 800 души.

Добра инфраструктура с асфалтирани и осветени улици, електричество, водопреносна и телефонна мрежа, покритие на всички мобилни оператори.

В селото функционират кметство, църква, пощенска служба, ОУ "Св.Св.Кирил и Методий", детска градина, читалище, магазини и заведения.

Селското читалище се нарича "Съзнание - 1890" и неотдавна към него бе открит информационен център с безплатен достъп до интернет. Читалището има и група за автентичен фолклор, песните и танците на която, са включени в класацията "Чудесата на България".

Здравна служба с лекар и стоматолог обслужва населението, а специализирана болнична помощ може да се потърси в МБАЛ - гр. Хасково.

Редовни автобусни линии осъществяват връзки със съседни села, както и с големи градове като София, Пловдив, Варна, Стара Загора и др.

Културни и природни забележителности

Църквата “Свети Димитър” е построена през 1857 г. и носи над 155-годишна история. В селото има също и етнографска музейна сбирка, създадена от кръжока по етнография в училището.

Наблизо минава река Бързей, а въжен мост свързва жителите с местността Ямача - подходящо място за разходка и пикник.

Недалеч се намира и параклисът „Свети Пророк Илия”.

Регионът на общината е пресечен от река Арда, минаваща през Гърция и Турция. Бреговете на реката осигуряват подходящи условия за еко-туризъм, рибовъдство, спортен риболов и водни спортове.

В района има възможности за различни туристически маршрутиловен туризъм, обръща се внимание и на развитието на зимния туризъм.

Източник: http://bg.wikipedia.org; Интернет
Снимки: http://www.panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: