ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Старо село

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Старо село

Старо село е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

В България има още четири селища със същото наименование в  община Мездра, Област Враца, в община Троян, Област Ловеч, в община Радомир, Област Перник и в община Тутракан, Област Силистра.

Отстои на 21 км югозападно от град Сливен, на около 18 км североизточно от град Нова Загора, на 41 км северозападно от Ямбол и на 286 км източно от столицата - град София. Съседното село Злати войвода е на 5 км североизточно.
До Старо село има редовен автобусен транспорт.

Намира на 288 м надморска височина. Климатът е умерено континентален. Зимата е мека, а лятото горещо. Есента е по-продължителна от пролетта.

Населението наброява 230 души. 

Селото разполага с кметство, читалище, магазин и кафене. Има покритие на мобилните оператори, кабелна телевизия и интернет. В Злати войвода функционират църква, основно училище, магазини и къща за гости. Там ще намерите и двама общопрактикуващи лекари. Най-близката болница е в град Сливен.

Околности и забележителности

- В землището на Злати войвода се намират Сливенските минерални бани. Лековитата минерална вода и живописната природа определят курорта като предпочитано място за балнеолечение и семейна почивка.

Гостите на селото могат да се насладят на богатата история, културните паметници и природни дадености на град Сливен.

- Сред основните културни забележителности на града са Историческият музей, където има постоянна изложба на шедьоври на българското изкуство през Възраждането.

- Интерес представлява Часовниковата кула, която е издигната през 1808 година.

Къщата-музей „Сливенски бит“ ще ви запознае по-подробно с тукашните традиции и обичаи.

- Етнографският музей се помещава в сграда от XIX век с много интересна архитектура. Градската  галерия “Сирак Скитник” предлага експозиция от съвременно българско изкуство.

- В Сливен има много християнски църкви, най-известна сред които църквата “Св. Димитър”, разположена в центъра. 

-Местността Карандила се намира в североизточната част на Сливен. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” - изключително красиво място, което се простира на около 11380 хектара. Там има доста труднодостъпни и опасни местности, много на брой представители на растителния и животинския свят, застрашени от изчезване и множество кътчета и феномени, които си заслужава да се видят на живо.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: