ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Малко село

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Малко село

Малко село е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, област Сливен.

Отстои на 20 км североизточно от град Котел, на близо 30 км югоизточно от град Омуртаг, на около 71 км североизточно от град Сливен и на 376 км в същата посока от столицата София.
Има редовен автобусен транспорт.

Разположено е в планински район, в долината на река Тича на 400 м надморска височина. Климатът е умерено-континентален, със средиземноморско влияние. Характеризира се с кратка зима и прохладно лято.

Селото е едно от големите в района с население от 620 души. Отглеждат се тютюн, овощни насаждения. Развито е животновъдството.

Малко село е с добре изградена инфраструктура, разполага с кметство,  начално училище, читалище, магазини и кафенета. Има интернет, кабелна телевизия и покритие на мобилните оператори. В съседното село Филаретово /2 км западно/ ще намерите детска градина и там може да получите медицинска помощ от един общопрактикуващ лекар.
Най-близко разположената болница се намира в град Котел.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В РАЙОНА

  • Защитената карстова местност Злостен - с единадесет пещери, най-известните от които са: "Ледника" - призната за национален обект, с дължина 1111 м и дълбочина 242 м; пещерата на "Раковски", където през 1854 г. Г. С. Раковски започва да пише своята книга "Горски пътник"; "Субаттъ"; "40-те корита".
  • По пътя към пещерите се намират Урушките скали - величествено естествено кале на около 4 км от Котел над шосето за Омуртаг.
  • В град Котел, обявен за архитектурен исторически резерват, туристите могат да се насладят на богатата история и Възрожденската архитектура
  • В града още могат да се посетят Пантеон на Георги Раковски, Музей на котленските възрожденци, Природонаучен музей и Исторически музей, които са част от Стоте национални туристически обекта.
  • Селата Жеравна и Медвен са разположени на съответно 46 км южно и 44 км югоизточно - архитектурни резервати, запазили облика на дървените къщи, строени по време на Възрождението.

Текст: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.comwww.sliven.bg
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: