ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Старо село

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Старо село

Старо село е село в Западна България. То се намира в община Радомир, Област Перник.

Отстои на 18 км югоизточно от гр. Радомир, на 28 км в същата посока от гр. Перник, на 24 км югозападно от Рударци и на 41 км в същата посока от гр. София.

Населението наброява около 180 души.

Намира се в Западното Средногорие, в полите на Верила планина и в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 585 м.
Попада в умереноконтиненталната климатична област. Пролетта настъпва сравнително късно - към края на март и началото на април. Лятото не е горещо. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната.

Селото е благоустроено и с добре поддържана инфраструктура. Има изградена електропреносна и почти изцяло изградена водоснабдителна мрежа, покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа. 
Тук функционира  читалище "Искра", кметство, магазини за хранителни стоки и заведения за хранене и развлечения.
Редовен автобусен транспорт свързва селото с населените места в общината.
През селото преминава главен път Е79 /София-Кулата/, част от Автомагистрала Струма, която осъществява транспортната връзка с Гърция. 
Прекрасната природа, чистият въздух, язовирът и близостта до гр. София в последните години привличат интереса на купувачите към селото и околностите.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:

  • Язовир Долна Диканя се намира непосредствено до селото и предлага отлични условия за риболов.
  • Късносредновековна църква "Света Богородица" - Изградена е през XVI-XVII век. Фреските от гробищната църква „Света Богородица” носят стиловите белези на късносредновековната стенопис от XVI-XVII век и бележат края на монументалната българска средновековна стенопис.
  • Църквата „Св. Петка” в село Дрен е построена 1844 г. Красивите стенописи в храма за дело на прочутата Самоковска школа. Църквата е паметник на архитектурата и стенната живопис от епохата на Възраждането. Намира се на 6 км от с. Долна Диканя.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: