ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Черни връх

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Черни връх

Черни връх е село в Югоизточна България. То се намира в община Камено, Област Бургас.

В България има още две села, носещи наименованието Черни връх - в Област Монтана и в Област Шумен.

Отстои на около 12 км югозападно от областния център Бургас, на около 16 км североизточно от Средец, на около 15 км южно от Камено.

Релефът в района е равнинен. В климатично отношение типични за областта са продължителното и топло лято и малкото количество на летните валежи, мека и влажна зима.

Населението е около 800 души.

Селото е водоснабдено и електрифицирано, разполага с телефонна централа. Всички мобилни оператори имат обхват. В Черни връх има читалище, пощенски клон, кметство, църква, детска градина. Училището се намира в град Бургас, специализиран автобус ходи до там. Най-близките медицинска служба и места за настаняване са в гр. Камено.
Един от основните отрасли в общината е земеделието.

В селото има тенденция за строителство на нови къщи, имоти са закупили няколко английски и руски семейства. Голяма част от къщите в селото се ползват през летния сезон за отдих.

Близостта до Черноморското крайбрежие дава възможност за пълноценна почивка, далеч от пренаселеността и шума на големите курорти.

В землищата на с. Черни връх е развито сладководното рибовъдство, което от своя страна допринася за благоприятното развитие на риболова.

Районът предлага отлични условия за практикуване на морски, еко, винен, исторически, културен туризъм. Подходящ е и за любителите на лова, тъй като има богато разнообразие от дивеч.

Интересни забележителности, които могат да бъдат посетени в района са:

  • В близост до гр. Камено, по поречието на река Айтоска, се намира защитената местност Корията, представляваща гора от полски бряст с площ 150 дка.
  • Стената на древната крепост “Калето”, която е архитектурна забележителност, може да бъде открита на няколко километра от селото - в планината.
  • Природната забележителност “Добровански гъби” - серия от интересни скалисти форми, се намира в същия район.

Използвани източници и снимки: http://bg.wikipedia.org и интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: