ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Равно поле

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Равно поле

Равно поле е село в Западна България. То се намира в Община Елин Пелин, област София.

Отстои на 8 км на запад от гр. Елин Пелин, на 23 км на югоизток от гр. София, на 6 км северно от магистрала Тракия и на 12 км южно от магистрала Хемус.

Населението наброява около 1 450 души.

Селото е разположено в източната част на Софийското поле. Релефът е високоравнинен, със средна надморска височина от 558 м.
В климатично отношение районът попада в област с умереноконтинентално климатично влияние. Отличава се с умерено топло лято и сравнително хладна зима. Средната януарска температура е -1,8 С, а  средната юлска е 18,0 С.
Тук има геотермален извор със статут от държавно значение. Минералният състав на водата и дебитът позволяват развитието на населеното място като балнеоложки център.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Липсва изградена канализационна мрежа.
Тук функционират Основно Училище "Христо Ботев",  Целодневна Детска Градина "Кокиче", Читалище "Просвета", което разполага с библиотека и салон. В една сграда са разположени кметството, аптека, поща. 
Здравно заведение и лекарски практики има в общинския център.
Удобен транспорт до София - Маршрутна линия № 42a, с маршрут - Спортна палата - Орлов мост - бул. "Цариградско шосе" - Горубляне - Враня - с.Равно поле. Има и ж.п. гара.


Районът е предпочитан от инвеститори за построяване на логистични центрове и складови бази. Тук също така функционират две предприятия за производство на битова химия.

ТУРИЗЪМ

В землището на селото е построен Св.София Голф Клуб и Спа - комплекс на световно ниво, с голф игрище по дизайн на легендата в голфа Пол МакГинли, с модерни решения и изумителна гледка към планината Витоша.
Клубът е открит през 2004 г.  и разполага с голф магазин, инструктори, както и с модерен спа център за разпускане след оспорвано състезание. Тук също има и голф академия с инструктори.
Тук почти всеки месец се организират турнири. Дори през зимните месеци дейността не замира – тогава се провежда дългоочакваният и вълнуващ турнир на сняг.

В селото се намира храм Света Троица, на който през 2005 г. се чества 170 годишнина от построяването.

В землището на Равно поле е и манастирът Свети четиридесет мъченика. Има много паметници и паметни плочи на загиналите по време на войните равнополци. През 2005 година на 3 март е направен водосвет и се освещават три каменни кръста, намиращи се в двора на храма, които се оказват на руски воини, дали живота си за свободата на страната ни.

Природните дадености са отлични за туризъм. Развит е международен ловен туризъм в ловно стопанство Арамлиец и Витиня.
Има възможности за развитие на селски туризъм и за изграждане на бази за отдих.

Язовир Огняново предлага чудесни условия за водни и моторни спортове.

Източник: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: