ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долни Окол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Долни окол

Долни Окол е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на около 35 км югоизточно от София, на около 20 км северно от Самоков, на около 30 км южно от Елин Пелин и на около 40 км северно от ски курорта Боровец.
Селото е разположено в Плана планина и се намира само 3 километра от брега на язовир Искър.

Надморската височина е около 800м, а климатът – планински.

Долни Окол е изцяло електрифицирано и водоснабдено. Всички мобилни оператори имат обхват. Всички улици в селото са асфалтирани, има редовен транспорт до съседните села и градове и до гр.София. В селото има кметство, библиотека, читалище, хранителни магазини и кръчма. Най-близката медицинска служба се намира в съседното село Широки дол – само на около 12 км разстояние, а най-близкото училище – в град Самоков.
От дълги години селото има ловна дружинка.

Освен постоянните жители, в селото имоти имат много софиянци и чужденци, които обитават селото през лятото, почивните дни и празниците.

 

Туризъм и забележителности


Районът е много подходящ за почивка и туризъм през цялата година, тъй като предлага  условия за ски, планински преходи, риболов и водни спортове, лов и дори катерене.

Вилна зона „Щъркелово гнездо” - тихо, спокойно и живописно място за летуване, разположено на западния бряг на язовир Искър, в подножието на Плана планина. Достъпът е целогодишен по асфалтов път.
Плана планина – В нея има възможност за излети по различни маршрути. Плана е любимо място за планинските колоездачи, тъй като планината предлага много красиви места, пътеки и чешми. Тук има доста хотели и ресторанти по туристическите пътеки и една хижа - Пейова бука. До нея може да се стигне от стената на язовир Искър.

Можете се стигне до минералните извори край село Железница, или да посетите Кокалянския манастир.

Язовир Искър - най-големият язовир в България по своя воден обем. Тук могат да се уловят разнообразни видове риба: бабушка, бяла риба, каракуда, костур, платика, речен кефал (клен), сом, уклей, червеноперка и шаран. Отлични са условията и за водни спортове.

 Използвани източници и снимки: bg.guide-bulgaria.combg.wikipedia.orgdolniokol.dir.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: