ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горно село

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Горно село

Горно село е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

Отстои на 20 км югозападно от гр. Драгоман, на 21 км североизточно от гр. Трън и на 64 км северозападно от столицата София. Границата със Сърбия е едва на няколко километра, а граничният контролно-пропускателен пункт Калотина до едноименното село е на 34 км северно.

Намира се в планински район с живописна природа на няколко хълма, а надморската му височина достига 835 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са електрическа и частична водопреносна мрежи.

Постоянните жители на селото са около 31 души.

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир, Чепърлянски манастир, Драгоманското блато, пещерата Темната дупка и др.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: