ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горни Окол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Горни окол

Горни Окол е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на 16 км северно от Самоков, около 44 км югоизточно от София и на около 26 км северно от ски курорта Боровец.

Разположено е в източната част на Плана планина, край малката Вуйна река (наричана още Околска река), приток на Искър, на височина около 950 м.
Климатът е умереноконтинентален. Характерни са хладно лято и продължителна зима. Средните януарски температури за района са около -2,6 ºС, а през  юли –  около 18,5 ºС. Въздухът е много чист, природата запазена.
Отстои само 3 километра от брега на язовир Искър.

Горни Окол е изцяло електрифицирано и водоснабдено. Всички мобилни оператори имат обхват.
В селото има кметство, читалище, библиотека, поща. Най-близките учебни и здравни заведения са в град Самоков.

Туризъм и забележителности

Районът е много подходящ за почивка и туризъм през цялата година, тъй като предлага  условия за ски, планински преходи, риболов и водни спортове, лов и дори катерене.

Интерес за посетители представляват:

  • Вилна зона „Щъркелово гнездо” - тихо, спокойно и живописно място за летуване, разположено на западния бряг на язовир Искър, в подножието на Плана планина.
  • Плана планина – В нея има възможност за излети по различни маршрути. Плана е любимо място за планинските колоездачи, тъй като тук има много красиви места, пътеки и чешми. Построени са хотели и ресторанти по туристическите пътеки и една хижа - Пейова бука, до която се стига от стената на язовир Искър.
  • Язовир Искър - най-големият язовир в България по своя воден обем. Тук могат да се уловят разнообразни видове риба: бабушка, бяла риба, каракуда, костур, платика, речен кефал (клен), сом, уклей, червеноперка и шаран. Отлични са условията и за водни спортове.

 Източник: bg.guide-bulgaria.com
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: