ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Враня стена

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Враня стена

Враня стена е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник.

Отстои на 6 км северно от гр. Земен и на 47 км югозападно от гр. Перник. Столицата София е на 74 км североизточно. 

Неговите 22 махали са разпръснати по северния склон на Земенска планина и по южния склон на Рудини планина, а надморската му височина е 727 м. Климатът е умереноконтинентален под влиянието на планинския релеф и се характеризира със студена зима и топло лято.

Постоянното население наброява около 69 души. 

В селото работят кметско наместничество, читалище и смесен магазин. Най-близките учебни и здравни заведения са на територията на гр. Земен, а болница има в гр. Перник.

Една от легендите за името на Враня стена гласи, че когато турците се опитвали да го превземат, местното население оказало толкова голяма съпротива, че отчаяните османци възкликнали "Враня стена!", което преведено от турски означава черна, силна стена. 

Туризъм и забележителности

Източно от центъра се издига Големият камък, който представлява скална стена с височина от около 100 м, където гнездят орли.

Язовир Пчелина се намира на около 10 км от селото и създава отлични условия за любителите на риболова. Той редовно се зарибява, освен това за удобство на туристите има паркинг, кей, ресторант и бунгала. 

Културни забележителности, които може да разгледате в района са Земенският манастир (6 км), Жаблянският манастир (7 км), Чепинският манастир (10 км) и Радибошкият манастир (11 км).

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: