ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Малък извор

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Малък извор

Малък извор е село в Северна България. Намира се в община Ябланица, област Ловеч

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Стамболово, област Хасково. 

Отстои на 6 км южно от гр. Ябланица, на 67 км югоизточно от гр. Ловеч и на 22 км северозападно от гр. Тетевен. Столицата София е на 94 км югоизточно. 

Разположено е в Старопланинския Предбалкан, в подножието на Лисец планина на надморска височина от около 1000 м. Климатът е умерено-континeнтален и се характеризира с мека зима и прохладно лято. 

Селото е сравнително добре уредено - главните улици са асфалтирани и осветени. Има изградени електрическа и водопреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва със съседните населени места.

Постоянното население наброява 241 души. 

Тук функционират кметско наместничество, смесен магазин и кръчма. Лекари и стоматолози работят в гр. Ябланица, където са и най-близките училище и детска градина. В Тетевен ще откриете медицински център. 

В църквата "Св. св. Кирил и Методи" могат да бъдат видени икони, изографисани от майстора Николай Павлович. В центъра на селото има паметник на руските войници участвали в Руско-турската война /1877-1879 г./.

Само на три километра е сгушен живописният Гложенски манастир. До него води тесен асфалтов път осеян с красиви природни гледки. Самият манастир отдалеч наподобява замък и е привлекателен туристически обект.

От Малък извор води началото си и еко-пътека, която минава покрай манастира и достига до интересен природен феномен - пещера Моровица. Тя е обявена за природна забележителност и е обитание на почти всички видове прилепи, които са известни в България.

Текст: Мирела
Снимки: http://bg.wikipedia.org, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: