ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долни Юруци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Долни юруци

Долни Юруци е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали.

Селото се намира на 47 км от Крумовград, на 95 км от град Кърджали и на 335 км от столицата София. В непосредствена близост се намира село Горни Юруци.

Населението на Долни Юруци е 28 човека, по данните от последното преброяване на населението от 2010г.

Долни Юруци се намира на около 361 м надморска височина. Това определя както климата, така и релефа на района. Зимата е мека, а лятото - горещо и продължително. Местността е хълмиста. Турската дума "юрук", от която идва името на селото, означава "овчарник".

Хората се занимават основно с тютюнопроизводство, тъй като почвата в района е много подходяща за това. Също така се отглеждат овце и крави. Мобилните оператори имат покритие на територията на Долни Юруци. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има училищен автобус, който обикаля целия район и събира 5-6 ученика, като най-близкото основно училище е в село Аврен на около 33 км от Долни Юруци. Там са и най-близките читалище, църква, параклис и целодневна детска градина. Най-близката пощенска станция е в с. Черничево на около 25 км, а най-близката многопрофилна болница – в гр. Кърджали.

Районът на селото е подходящ за развитие на ловния туризъм, тъй като има диви свине и сърни. Други представители на животинския свят, които се срещат тук, са вълк, лисица, таралеж и застрашените в последно време костенурки. Напоследък голяма популярност придобива планинското колоездене, тъй като районът е харесван за това от познавачите в този спорт.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Една от най-големите забележителности в района на Долни Юруци, е църквата „Св. Николай Чудотворец” в село Аврен. Други забележителности в село Аврен са: параклисът, построен на мястото на разрушената църква в м. Селището; старата църква „Св. Илия”– при нея е и най-старото училище.
В селото има Паметник на загиналите по време на Балканската война.
Туристически интерес представлява и груповия паметник на културата с местно значение в Крумовград - това са къщи на ул. "Съединение" в историческата зона на гр. Крумовград, тютюневи складове и джамията "Сейтляр Джамиси", строена през 1855 година.
За културно-историческото наследство на община Крумовград свидетелстват над 2 хиляди експоната, подредени в музейна сбирка с изложбена площ 250 кв. м и обособени в отдели археология, нова история и етнография. Сбирката е открита през 1971 година и се помещава в сграда строена през 1901 година, която е обявена за паметник на културата.

 

Източници:   http://zvezdichka.blog.bg   http://alexooo.blog.bg    http://bg.wikipedia.org
Снимки:   http://zvezdichka.blog.bg     http://alexooo.blog.bg    

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: