ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Черна скала

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Черна скала

Черна скала е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 8 км северно от гр. Кърджали, на 39 км югозападно от гр. Хасково, на 60 км в същата посока от Димитровград и на 235 км югоизточно от столицата София. Село Чилик се намира на 1 км югозападно.

Черна скала е разположено в Източните Родопи на около 644 м надморска височина. Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима. Селището е разположено на по-малко от километър от главен път Е 85. Редовен автобусен транспорт го свързва с областния център.

Населението наброява приблизително 120 души.

Черна скала е благоустроено село, електрифицирано и водоснабдено е и има относително добра инфраструктура. Тук има джамия. В село Чилик ще намерите дежурен полицейски инспектор, целодневна детска градина, читалище. Болнични и учебни заведения има в гр. Кърджали. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Само на 11 км югоизточно от Черна скала, в село Зимзелен, се намира скалният феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екологична пътека.

Водопад "Реджеп тарла" се намира на около километър от Черна скала. Обявен е за защитен обект през 1965 г. Представлява естествен водопад с височина около 5 м. За съжаление, след края на месец юли водата почти винаги се губи.

Природна забележителност край село Костино /8 км западно/ е Скалният прозорец, представляващ великолепен, естествен скален мост, формиран от водите на буйното Костинско дере.

Култовият комплекс Перперикон се намира на около 24 км източно от селото. Комплексът се състои от голямо мегалитно светилище, паметници от Античността и средновековна крепост.

Текст: Мирела, http://www.kardjali.bg/http://www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: