ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Малка чинка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Малка чинка

Малка чинка е село в Южна България. Намира се в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 18 км югозападно от Крумовград, на 45 км югоизточно от Кърджали и на около 286 км в същата посока от столицата София. Съседното село Токачка се намира на 7 км в посока юг.

Разположено е в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 490 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 65 души.

Малка чинка се намира близо до прохода Маказа, през който преминава международният път част от Транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис, важна пътна артерия с голям принос за икономическото развитие на региона.

Селото има относително добра инфраструктура - улиците са в добро състояние, изградени са електропреносна и водоснабдителна мрежи. До Малка чинка има автобусен транспорт. 

Най-близките основно училище и читалище се намират в село Токачка. Медицинска помощ може да бъде получена отново там - на територията на селото има един общопрактикуващ лекар. Детска градина, средно училище и многопрофилна болница ще намерите в общинския град.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на село Рибино /3 км северозападно/ се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

На 22 км в посока североизток, близо до село Рогач, може да бъде посетена една изключително интересна археологическа находка - Скална гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На 20 км в посока северозапад, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

Интересно за туристите е и Светилището на Орфей при с. Татул (на около 34 км северно от Малка чинка). Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

Традиционните културни празници "Крумовградски светлини", провеждани ежегодно в навечерието на 24 май, са особено атрактивни и от години привличат български и чуждестранни туристи.

Източници: www.krumovgrad.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: