ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горно Белево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Горно Белево

Горно Белево е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, Област Стара Загора.

Горно Белево се намира на около 5 км южно от село Братя Даскалови, 12 км северозпадно от  град Чирпан, около 50 км югозападно от Стара Загора и 196 км югоизточно от столицата град София.
До селото има удобен автобусен транспорт.

Разположено е в западната част на Чирпанските възвише­ния, на леко хълмист терен,  на надморска височина от 190 м.
Край селото минава река, която извира от Средна Гора и се влива в река Марица. Климатът  се характеризира с големи горещини, а зимата е сравнително сурова.

Постоянното население е около 290 жители. Основният поминък на населението е земеделие. Има прекрасни условия за развитие на лозарството, технически и зърнени култури.
В Горно Белево има културен дом, детска градина, търговски сгради, здравна служ­ба, добре поддържана църква, построена през 1928 г. Изграден е паметник на загиналите герои през Балканската, Първата световна и Отечествена войни. Най-близкото училище е в общинския център Братя Даскалови, а най-близкта болница в град Чирпан.

Забележителности:

В местността "Халка Бунар" има следи, доказ­ващи, че районът е бил едно от средищата на древните траки, по-късно и на римляните. Тук са открити най-старите пещи за топене и обработка на метал и изработка на керамични изделия.

В близкия град Чирпан може да посетите:

  • къща-музей " Пейо Яворов"
  • художествена галерия " Никола Манев".

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: