ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна диканя

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Горна диканя

Горна диканя е село в Западна България. То се намира в община Радомир, Област Перник.

Отстои на 22 км югоизточно от гр. Радомир, на 33 км в същата посока от гр. Перник, на 29 км югозападно от Рударци, на 45 км в същата посока от гр. София.

Населението наброява около 200 души.

Намира се в Западното Средногорие, в полите на Верила планина, в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 912 м.
Попада в умерено-континенталната климатична област. Пролетта настъпва сравнително късно- към края на март и началото на април. Лятото не е горещо. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната.

Селото е благоустроено и с добре поддържана инфраструктура. Има изградена електропреносна и почти изцяло изградена водоснабдителна мрежа, покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа. 
Тук функционира Читалище "Зашо Бакарски", Читалище "Възраждане", кметство, магазини за хранителни стоки и заведения за хранене и развлечение.
Редовен автобусен транспорт свързва селото с населените места в общината.
Близо до селото преминава главен път Е 79 /София-Кулата/, част от Автомагистрала Струма, която осъществява транспортна връзка с Гърция. В региона се намира един от най-старите търговски пътища на Балканите София-Солун-Скопие.

Прекрасната природа, чистият въздух, язовирът и близостта до гр. София в последните години привличат интереса на купувачите към селото и околностите.

 

Туризъм и забележителности:


  • Язовир Горна Диканя се намира непосредствено до селото и предлага отлични условия за риболов.
  • Късносредновековна църква "Света Богородица" - Изградена е през XVI-XVII век. Фреските от гробищната църква „Света Богородица” носят стиловите белези на късносредновековната стенопис от XVI-XVII век и бележат края на монументалната българска средновековна стенопис.
  • Църквата „Св. Петка” в село Дрен е построена 1844 г. Красивите стенописи в храма за дело на прочутата Самоковска школа. Църквата е паметник на архитектурата и стенната живопис от епохата на Възраждането.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: