ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна росица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Горна росица

Горна росица е село в Община Севлиево, област Габрово.

Отстои на 10 км южно от град Севлиево, на 20 км северозападно от град Габрово и на около 190 км североизточно от столицата София.

Разположено е в Предбалкана,  на брега на река Росица. Надморската височина е 314 метра. Климатът е умереноконтинентален, с топло лято и студена зима.

Населението наброява около 620 души. Има редовен автобусен транспорт до Севлиево и Габрово.

В Горна росица са изградени електропреносна и водоснабдителна системи, има обхват на всички мобилни оператори и интернет. Тук функционират кметство, магазини, къща за гости, ферма за биволи. Най-близко разположената детска градина е в село Батошево / 7 км/, училища има на територията на Севлиево, където работи и медицински център. Най-близката болница е в град Габрово.

Забележителности:

Храмът „Свети Архангел Михаил”  в Горна росица изградена през 1886г.
Мотополигонът до селото е един от най-добрите за мотокрос в света. Тук се провеждат кръгове от Европейския шампионат. 
В центъра на село Батошево е разположен девическият манастир „Въведение Богородично”. На около 3 км се намира друг манастир-„Успение Богородично, който е основан през XIII в. по времето на цар Михаил-Асен.
В град Севлиево туристите могат да посетят Архитектурно-историческия комплекс „Дандолови къщи”, Паметникът на свободата, Часовниковата кула, Домът на културата и много други.

Източници: Мирела, http://www.gorna-rositza.com 
Снимки: http://www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: