ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна Малина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Горна Малина

Горна Малина е село в Област София. То е административен център на община Горна Малина.

местоположение

Разположена е в централната част на Западна Бьлгария, на 30 км от София, на 12 км от Елин Пелин и на 145 км от Пловдив. Простира се между билото на Стара планина на север и Средна гора на юг. Граничи с общините Ботевград, Правец, Етрополе, Елин Пелин и Мирково.

KЛИМАТ


Климатът на община Горна Малина е умерено-континентален. Наличието на планинските масиви предотвратява проникването и влиянието на средиземноморските топли течения, поради което в тези зони зимата е сравнително студена и продължителна, а лятото относително горещо. Най-много валежи падат през пролетно-летния сезон.

икономика

На този етап най-важно е да се съсредоточат усилията за модернизиране на материално-техническата база в селското стопанство. Това ще повиши конкурентноспособността му и ще отговори на европейските ветеринарни и фитосанитарни стандарти.

Отглежданите култури са предимно фуражна и хлебна пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, и овес. В Камарската котловина земеделските земи са подходящи за отглеждането на картофи, районите около поречията- за фасул, грах и цвекло.

ИСТОРИЯ

През територията на общината са минавали древни пътища, пресичащи Стара планина. При разкопки са открити следи от сгради, строени по римско време. В почти всички населени места има изградени православни храмове, някои от които са от преди повече от 300 години. Паметник на културата е храм “Св. Димитър” в с. Макоцево.

В село Байлово се намира къщата-музей на българският писател Елин Пелин.

инфраструктура

Близостта до столицата обуславя възможността за множество културни развлечения, както на населението на общината, така и на нейните гости, а в Софийска област са концентрирани обекти от национално значение, национални паркове и защитени територии.

На територията на село Горна Малина функционират стадион, читалище, две основни, средно училище и една детска градина.

В селото е обособена промишлена зона, в която има свободни терени и производствени халета. Зоната е водоснабдена и има изградено двойно електрозахранване.

На територията на селото има мандра с екологично чисто производство.

За отдих и разходка селото разполага с уютни и диви места сред заобикалящата природа. Любителите на риболова могат да се насладят на хобито си в рибарника или реката, която тече в новоизградено корито.

транспорт

Селото се намира на километър от Европейският път Е-871 (София-Бургас) в близост до столицата, което улеснява комуникациите.

 

Източник:  http://www.gornamalina.eu/ 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: