ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Малко Градище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Малко градище

Малко Градище е село в Южна България. То се намира в община Любимец, Област Хасково.

Селото е разположено в северните поли на Източнородопския рид "Гората". Отстои на 14 км югозападно от град Любимец, на 18 км западно от Свиленград и на 64 км югоизточно от Хасково. Граничи на изток със село Мезек и Сива река, на юг със село Вълче поле, на запад със село Орешец, на северозапад със село Черна могила и на север със село Лозен.

Населението е около 600 души.

Около площада на селото са разположени сградите на кметството, здравна служба с лекар и стоматолог, търговската сграда, културен дом с библиотека, кооперативна сграда, автоспирка с ресторант и голяма парк-градина. На територията на селото има още  ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", обявено за средищно и защитено училище и ЦДГ. Специализирана медицинска помощ може да се потърси в болницата в гр. Любимец.

Село Малко градище поддържа тесни културни отношения със с. Петрота, община Тригоно, в Гърция.

Културни и природни забележителности

Глухите камъни - скален култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от село Малко Градище в североизточните Родопи. Няколкостотин трапецовидни ниши са издълбани върху монолитен скален блок висок 30 метра. Предполага се, че са се използвали за погребални урни.
Това тракийско светилище е едно от най- големите и най- внушителните както в България, така и на Балканския полуостров. Затова и не случайно интересът на учени и специалисти рязко нараства през последните години. Друго доказателство за богатото му историческо минало е и това, че на 2-3 км. северно от селото е минавал римски път - наричан "Друма", който стига до Одрин и Цариград. 

Подобни каменни артефакти има и край град Маджарово, пак в Хасковска област, в местността „Кован кая”.

Сокол чешма - над селото, на 1-2 км. по пътя за гр. Ивайловград.

На върха "Шейновец", в землището между селата Вълче поле и Малко градище, през 1941 година е издигнат архитектурен паметник-обелиск на загиналите по време на Балканската война.

В Малко Градище е изграден един от първите православни храмове в района - църквата "Св. Атанасий", обявена за паметник на културата.

Селото празнува традиционният си събор всяка година на 2 август - Илинден.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://commons.wikimedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: