ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Братя Кунчеви

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Братя Кунчеви

Братя Кунчеви е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Селото отстои на около 20 км от Стара Загора, на около  16 км от Нова Загора, на около 158 км от Бургас и на около 260 км от София.

Населението наброява около 880 души.

Климатът на селото е преходно континентален, с мека зима, горещо лято, мека есен и ранна пролет. Снежната покривка е рядкост, или бързо се топи.

Селото има напълно изградена електропреносна и водоснабдителна система. Всички мобилни оператори имат обхват. В Братя Кунчеви има интернет и кабелна телевизия, функционират основно училище, църква, поща, кметство, читалище, магазини, кръчма. Медицинското обслужване на местните е поето от общопрактикуващ лекар. Селото се обслужва от редовен автобусен транспорт.

Братя Кунчеви е разположено от двете страни на Черковска река, землището му е осеяно с кладенци и тракийски могили, а в западната част на селото минава реката Тодоровец, включена в построената на север от селото кариера за добиване на пясък.

 

Забележителности

Село Братя Кунчеви е едно от най-старите села в България. В селото е имало няколко манастира и църкви, от където идва и старото му име «Черково».
Днес единствената действаща църква в селото е тази посветена на Св. Димитър Солунски. Тя се намира върху основите на средновековна църква, която е възстановена след Освобождението.
На север от селото, над ждрелото на Черковската река, се е извисявала крепостта „Градището“. Изпълнена в типично старобългарски стил, със смесен градеж, камъни и червени тухли.
Из цялото село и до днес се намират пръснати «кюпове» — огромни керамични съдове за съхранение на зърно и други суровини.

На север от селото на разстояние около 4 км се намира микроязовир. Мястото е особено красиво, и подходящо за риболов и отдих. 3-4 км по-нагоре по течението на Черковска река, се намира местността „Юрта“ — едно прекрасно място за отдих.

Днес тук се отглеждат лозя, предимно от сорта «мерло», както и розови градини, тъй като климатът е изключително подходящ.

Използвани източници и снимки: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.companoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: