ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долни Луковит

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Долни луковит

Долни Луковит е село в Северна България. Намира се в община Искър, област Плевен

Отстои на 11 км северозападно от гр. Искър и на 45 км в същата посока от Плевен. Столицата София е на 165 км югозападно. 

Намира се в централната част на Дунавската хълмиста равнина на левия бряг на р. Искър, а надморската му височина е 48 м. Климатът е умерен и сравнително сух. Зимата е студена, пролетта топла, а лятото горещо, за което спомага равнинният релеф. 

Редовен автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Постоянното му население е около 1 971 души.

Селото е добре уредено - в него функционират кметство, магазини, кафене, кръчма, читалище, училище и детска градина. В здравната служба работят стоматолог и общопрактикуващ лекар. В центъра на селото има малък парк. В гр. Искър има общинска болница.

Близостта до р. Искър създава чудесни условия за излети сред природата и риболов. 

В близост се намира гр. Плевен, където могат да бъдат посетени много културно-исторически забележителности, най-известна, сред тях е панорама “Плевенска епопея 1877 г.”.
Около града е изградена зелена зона от около 25 хил. дка, включваща парковете: Кайлъка, Генерал Лавров, Генерал Генецки, Гривица и др., които служат като филтър срещу замърсяването на въздуха и са любимо място за разходка на жителите и гостите на града.

Източници:http://bg.wikipedia.org http://iskar.sites.bg
Снимки:http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: