ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долни Раковец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Долни раковец

Долни Раковец е село в Западна България. То се намира в община Радомир, област Перник

Отстои на 12 км южно от Радомир и на 26 км южно от Перник. Село Стефаново е на 2 км северно, а с. Гълъбник е на 13 км южно. Столицата София се намира на 53 км северно. 

По удобни асфалтови шосета се отива до съседните села, както и до Радомир и Перник. Има редовен автобусен транспорт. Само на десетина километра е международният път Е-79, а има и едноименна ж.п. гара по международната ж.п. линия от София за Атина. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. 

Долни Раковец се намира в Радомирската котловина, в подножието на хълм Острица и надморската му височина е 637 м. Климатът се характеризира със студена зима с много снеговалежи, прохладно лято и късна пролет. В района често явление са мъглите. 

Постоянното население на селото е около 320 души. 

Тук работят църква, читалище, магазин и зъболекар. Най-близките основни училища са в с. Гълъбник и в Радомир, където има и гимназия, детска градина, общопрактикуващи лекари и болница. 

Туризъм и забележителности

Наблизо е язовир Стефаново - много приятно място, изключително подходящо за риболов на щука, шарани и други видове риби.  

Местни забележителности са манастирът Св. Димитър и старата църква Св. Николай от XVII век.

Малката река Банска тече край селото, където има и около 9 извора с топла минерална вода. Там са се образували малки езерца. Това прави местността привлекателна за почивка и разходки. 

Любопитен факт е, че в Долни Раковец се произвежда най-качественият чесън в България. Ежегодно Тодоровден се отбелязва с организирането на конни надбягвания.
Селото има и футболен отбор "Сарата", който се състезава в областната група.

Източници:http://bg.wikipedia.org/
Снимки:http://maureen.snimka.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: