ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долна Секирна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Долна секирна

Долна Секирна е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник. 

Отстои на 21 км югозападно от гр. Брезник и на 41 км северозападно от гр. Перник. Село Кошарево е на 7 км източно. Столицата София е на 66 км източно. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Разположено е в подножието на Големи връх, а надморската му височина е 776 м. Климатът е умерен с изразени температурни инверсии в долините.

Постоянното население е около 274 души.

В селото функционира читалище "Иво войвода", което е на повече от 100 години. Има магазин, поща, кметство и ловно дружество. Един общопрактикуващ лекар обслужва село Долна Секирна и село Кошарево. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник. Училища и детски градини има в с. Ноевци (16 км) и в общинския център. 

Туризъм и забележителности

Забележителности, които могат да бъдат посетени в района са Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" и църквата "Св. Николай Летни".

Местността Бърдото е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността Лесков дол. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Комплекс за отдих и риболов "Язовир Слаковци" предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 15 км от гр. Перник. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.

Източници:http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: