ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна Секирна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Горна секирна

Горна Секирна е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник. 

Отстои на 27 км югозападно от гр. Брезник и на 47 км западно от гр. Перник. Село Долна Секирна е на 6 км източно, а село Кошарево е на 12 км в същата посока. Столицата София е на 72 км източно.

Намира се в планински район в полите на Ерулската планина, а надморската му височина е 1052 м. Климатът е умерен, под влиянието на планинския релеф. Постоянното население е около 31 души. Селото е електрифицирано.

Най-близките търговски обекти и медицинска помощ ще намерите в с. Долна Секирна. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник. Училища и детски градини има в с. Ноевци (22 км) и в общинския център. 

Туризъм и забележителности

В Горна Секирна може да видите църквата "Св. Архангел Михаил", която датира от епохата на Възраждането и е художествен паметник. Изграден е и паметник на загиналите в антифашистката борба 1944 г.

От селото тръгва маршрут за изкачването на връх Кръст, откъдето може да се превземе и най-високият връх в Ерулската планина - Големи връх (1481 м).

Забележителности, които могат да бъдат посетени в района са Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" (15 км) и църквата "Св. Никола Летни".

Местността Бърдото е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността Лесков дол. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Източници: http://bg.wikipedia.org http://www.breznik.info
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: