ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горно кирково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Горно кирково

Горно кирково е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои само на 2 км югозападно от Кирково, на 47 км в същата посока от Кърджали, на 32 км югозападно от Момчилград и на около 288 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 490 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи. 

Тук живеят около 530 души.

Горно кирково се намира в непосредствена близост до прохода Маказа.

Селото е благоустроено, главните улици са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Тук има функционираща целодневна детска градина и магазин. За здравето на населението се грижат общопрактикуващите лекари и стоматолозите в поликлиниката в Кирково. Отново в Кирково се намират и най-близките средно училище и читалище. Многопрофилна болница има в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Шумнатица /5 км югоизточно/ могат да бъдат видени 4 римски моста, както и две воденици, строени през XIX век и обявени за паметници на културата с местно значение.

При село Кирково, в местността Варницата, има минерален извор, чиито води могат да се използват за балнеология, бутилиране на натурални минерални води и производство на безалкохолни напитки.

При село Чакаларово /7 км югозападно/ се намира защитена местност Гюмюрджински снежник, която на юг достига до държавната ни граница с Гърция. В района са запазени първични яворови, букови и буково-елови гори на възраст над 150 години. Много от екземплярите надхвърлят 300, дори 400 години. В Червената книга на България са включени 11 растителни вида.

Връх Вейката- най-южната точка на България, се намира само на 8 км в посока югозапад. От върха може да се види Бяло море.

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново /10 км северно/, има шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробницаУдивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.

В село Бенковски, на около 16 км северозападно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: