ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долна крепост

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Долна крепост

Долна крепост е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 18 км североизточно от гр. Кърджали, на 35 км югозападно от гр. Хасково и на 241 км югоизточно от столицата София. Съседното село Горна крепост се намира на 1 км западно, а село Стремци - на 5 км в посока северозапад.

Долна крепост се намира в Източните Родопи на около 373 м надморска височина. Наблизо преминава река Перперешка. Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 130 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с относително добра инфраструктура. Най-близко разположеното читалище е в село Горна крепост. Пощенски клон, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар, стоматолози и бензиностанция ще намерите в село Стремци. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В източния край на село Горна крепост може да се посети тюрбето на Хазър баба - алианска гробница, в която според местните вярвания е погребан почитан от алианите светец.

Високо в скалите, на около 4 км югоизточно от Долна крепост, се издига археологическият комплекс Перперикон, за който се предполага, че е бил светилище на древногръцкия бог Дионис.

В село Стремци пък може да посетите древните рудници за добив на злато, известни като пещерата "Иниклер". Намират се на около 200 м от пътя Кърджали-Хасково, малко след микроязовира между селата Рани лист и Стремци. Минните изработки са изсечени в изключително здрави скали без използване на крепеж и следват рудоносната жила, поради което наподобяват лабиринт. В края на галериите има малко езеро. Обектът е лесен за откриване, но не е препоръчително да се влиза без водач, познаващ разположението на галериите.

Текст: Мирела, http://www.kardjali.bg/
Снимки: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: