ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Малък девесил

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Малък девесил

Малък девесил е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на около 31 км югозападно от град Крумовград, на 79 км югоизточно от областния център Кърджали и приблизително на 320 км в същата посока от столицата София. Съседното село Егрек се намира на около 7 км югозападно.

Разположено е в южната част на Източните Родопи, в планински, хълмист район с надморска височина около 440 м. Попада в зона със средиземноморски климат, което предопределя сравнително меката зима и продължителното, горещо лято.

Тук живеят около 450 души.

Малък девесил се състои от четири махали - Войница, Топлица, Тъжево и Чобан махле. Селото е сравнително добре уредено, електрифицирано и водоснабдено е, автобусен транспорт го свързва с общинския център. Намира се в непосредствена близост до една от най-натоварените пътни артерии - транспортен коридор № 9 Кърджали - Маказа - Александруполис.

Тук има читалище, магазин и кафе-аперитив. Най-близките основно училище и целодневна детска градина са в село Егрек. Медицинско обслужване може да бъде получено от общопрактикуващия лекар на територията на село Аврен /на около 11 км източно от Малък девесил/. Най-близко разположените гимназия и многопрофилна болница са в общинския център град Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В съседното село Егрек могат да се видят пет действащи воденици, обявени за паметници на културата. Местните хора в двете села ценят изключително много водениците, защото това е единственият начин да се сдобият с брашно за хляб. Две от водениците са край асфалтовия път и са удобни за посещение от туристи.

Всяка година през месец май се провежда традиционен събор, известен като "Събор на Девесилите", тъй като се провежда в местността Паметника или Щъркелово дере, намираща се между селата Малък Девесил, Голям Девесил, Девесилово и Девесилица. 

В близост до село Черничево /20 км в посока изток/ може да бъде видяна Бяла река - първата в Източните Родопи, обявена за част от екологичната мрежа "НАТУРА 2000". Уникална по своя род, реката образува по своето течение забележителни природни феномени, наречени "Меандрите на Бяла река".

Текст : http://bg.wikipedia.org www.krumovgrad.bg 
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: