ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долно прахово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Долно прахово

Долно прахово е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на 20 км североизточно от град Ардино, на около 26 км западно от областния център Кърджали, на 122 км югоизточно от Пловдив и на около 269 км в същата посока от столицата София. Село Боровица се намира на 6 км в посока североизток.

Разположено е в Източните Родопи, в планински район, а средната надморска височина е около 714 м. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е сухо и горещо. Има редовен транспорт до съседните населени места.

Населението наброява около 130 души.

Долно прахово е водоснабдено и електрифицирано селище със сравнително добре уредена инфраструктура. Има покритие на мобилните оператори. Селото разполага с джамия, читалище "Никола Йонков Вапцаров" и хранителен магазин.

Най-близките основно училище и целодневна детска градина са в село Горно прахово /3 км югозападно/. Медицинско обслужване може да бъде получено на територията на село Боровица, където има един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Най-близко разположената многопрофилна болница е в Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Между селата Долно и Горно Прахово, на естествено земно възвишение може да бъде посетен джамийски комплекс, състоящ се от джамия, медресе /училище/, каменна чешма с дарителски надпис и гробница /тюрбе/. През 2008-2009 г. е извършено благоустройство на комплекса, като е направено преустройство на стаите за поклонници и ученици.

Само на 3 км северозападно от Долно прахово, при село Башево може да бъде посетена Крепостта Кривус, построена през X век, за да защитава областта около река Арда в източната част на Родопите. Изключително интересни са останките от крепостни стени, достигащи до 5 метра, както и бойните кули, входът на крепостта и останките от древна църква, построена в самия й център.

Съвсем близо до Крепостта Кривус, на скалист полуостров на левия бряг на река Боровица, е разположена Крепостта Патмос, също датираща от X век. Най-голям интерес за туристите представлява западната стена на крепостта, която е най-добре запазена. След поредица от археологически проучвания в крепостта са открити останки от трикорабна базилика и кула.

До село Дядовци /21 км южно/ се намира уникален обект, известен като Дяволския мост /Шейтан кюприя на турски/. Дяволският мост е построен в началото на XVI в, като през последните 500 г. не е реконструиран нито един път. На централния свод на Дяволския мост е открит гравиран хексагон, който днес изследователите наричат „Печата на Соломон“.

Текст: Мирела, www.bg.guide-bulgaria.com, http://tourism.kardzhali.org, http://ardanews.info
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: