ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Горна крепост

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Горна крепост

Горна крепост е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 17 км североизточно от гр. Кърджали, на 32 км югозападно от гр. Хасково, на 239 км в същата посока от гр. Бургас, на 84 км западно от гр. Свиленград и на 240 км югоизточно от столицата София.

Горна крепост се намира в Източните Родопи на 302 м надморска височина. Селото е разположено на 4 км под култовия комплекс Перперикон (един от 100-те Национални Туристически Обекта). От тук преминава река Перперешка.

Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 240 души. Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени телекомуникационни мрежи. Тук има кметство, читалище, джамия и търговски обекти. Учениците посещават основното училище в съседното село Чифлик (5 км). Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

Забележителности и туризъм:

В източния край на селото може да се посети тюрбето на Хазър баба - алианска гробница, в която според местните вярвания е погребан почитан от алианите светец.

Високо в скалите над селото, на 470 м надморска височина, се издига археологическият комплекс Перперикон, за който се предполага, че е бил светилище на древногръцкия бог Дионис.

Село Горна крепост е част от маршрута на екологична пътека, тръгваща от гр. Кърджали и стигаща до с. Пропаст, където се намира най-богатото находище на бентонит в страната.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com, http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: