ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Индже войвода

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Индже войвода

Индже войвода е село в община Созопол, област Бургас.

Отстои на 32 км югозападно от Созопол, 40 км в същата посока от Бургас, на 29 км западно от Приморско и на 411 км югоизточно от София.

Селото е разположено в полите на Босненския рид, в горното течение на река Изворска. Надморската височина е 295 м. Климатът се характеризира с мека зима и горещо, сухо лято.

Населението наброява около 280 души.

В Индже войвода има кметство, църква, параклис „Св. Георги”, търговски обекти. Най-близко разположеното училище се намира на 11 км в село Крушевец, а най-близката детска градина – на 23 км в село Ново паничарево. Медицинското обслужване е поето от медицински център в Созопол, а най-близката болница се намира в Бургас.

Гостите на селото могат да посетят следните забележителности:

Къщата, където е ранен Индже войвода, и там има паметна плоча.

Църквата „Св. Илия” е построена през 1890 г. и е обявена за паметник на културата.

Архитектурен ансамбъл – комплекс от стари къщи от ХІХ в., изградени в странджански архитектурен стил. Шестдесет и две къщи са обявени за паметници на архитектурата.

Местността Казаков вир е обявена за защитена територия през 2003 г. с цел опазване на скални образувания, карстов извор и естествени местообитания на редки растителни и животински видове.
Всяка година, в началото на месец август, се провежда събор. 

Източници: sozopol.bg, bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: