ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долни пасарел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Долни Пасарел

Долни пасарел е село в район Панчарево на Столична община, област София.

Отстои на 20 км южно от София, на 30 км северно от Самоков и на 65 км северозападно от град Костенец.

Разположено е в Лозенската планина, на брега на река Искър. Надморската височина е 700 метра.
Климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Пролетта е прохладна, докато есента е топла и често по-продължителна.

Постоянното население наброява около 1270 души. Целогодишно живеят хора и в двете вилни зони - Пасарелско езеро и язовир Искър. Има редовен обществен транспорт до селото - автобусна линия №3 - тръгва от кв. Гео Милев.

В Долни пасарел има търговски обекти, основно училище, кметство, пощенска станция, целодневна детска градина и здравна служба. Като медицинското обслужване е поето от няколко общопрактикуващи лекари и един стоматолог. Специализирана медицинска помощ може да получите в болничните заведения на територията на столицата.

Една от забележителностите на Долни пасарел е вековна бяла топола, намираща се в центъра.  На около 4 км е манастирът “Св. Св. Петър и Павел”, който се смята, че е основан през XV век. 

Селото е разположено в непосредствена близост до язовирите Искър и Пасарел, където има добри условия за риболов и туризъм.

В близост до Долни пасарел могат да се посетят още: Панчаревското езеро, Кокалянският манастир „Св. Архангел Михаил“ / 20 км/, както и Боровец / 40 км/ , който е най-големият планински курорт в страната. 

На 2 км от центъра на село Пасарел в м. Църквище - Оброчището се намира параклис "Св. Георги Победоносец". Той е построен с дарения и труд на местни жители и приятели на инициаторите за построяването на параклиса Георги Донечки и Радослав Марков.

На 2,5 км от центъра на село Пасарел се намира лобното място на кап. Димитър Списаревски - "живата торпила на България" - летец - изтребител. Той загива край село Долни Пасарел при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24, чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война. На 19 юни 2016 г. се навършиха 100 години от рождението на героя. Загива на 20 декември 1943 г.
През 2014 г. по инициатива на Ивайло Георгиев и ВМРО със съдействието на кметство Пасарел е поставен бюст-паметник на Кап. Д Списаревски в центъра на селото.

Източници: г-жа Наталия Александрова, www.pasarel.euwikipedia.org, p-i-p.hit.bg

Снимки: panoramio.com, wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: