ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горно Камарци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Горно камарци

Горно Камарци е село в Западна България. То се намира в Община Горна Малина, Софийска област.

Отстои на 17 км североизточно от с. Горна Малина, на 50 километра в същата посока от гр. София, на 26 км от гр. Елин Пелин.

Населението наброява около 230 души.

Горно Камарци е малко китно селце разположено в планински район, на надморска височина от 777 м. На север се намира Стара планина, а на юг - Средна гора. Съвсем близо в Стара планина се намират Звезден връх, а на изток и връх Баба.
В климатично отношение районът попада в област с умереноконтинентално климатично влияние. Отличава се с умерено топло лято и сравнително хладна зима. Средната януарска температура е -1,8 С, а  средната юлска е 18,0 С. 
В близост до селото е началото на река Макоцевска.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи.
Учебни заведения и лекарска практика има в съседното село - Долно Камарци. Най-близко разположеното здравно заведение е в гр. Елин Пелин.
До Горно Камарци има редовен автобусен транспорт. От селото тръгват пътищата за два старопланински прохода - Витиня и Арабаконак. На югоизток след Долно Камарци се намира и проходът Гълъбец.
Населението е заето предимно в земеделието и отглеждането на селскостопански животни.

Туризъм

Селото и околностите се отличават с девствена природа, чист планински въздух и автентичен селски бит  и фолклор. Природните условия са подходящи за практикуване на селски и еко туризъм, а планината привлича любители на планинските преходи и билкари.

В съседното село Долно Камарци се намира Арт Център "Вихрони". Това е един уникален комплекс, любимо място за отдих и творчество на редица известни български художници. Тук се организират пленери, образователни и квалификационни курсове, практикува се арт туризъм.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: