ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Каран Върбовка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Каран върбовка

Каран Върбовка е село в Северна България. То се намира в община Две могили, област Русе.

Отстои на 54 км южно от центъра на гр. Русе, на 19 км югоизточно от гр. Две могили, на 185 км северозападно от гр. Варна и на 290 км североизточно от столицата София. Има редовен автобусен транспорт до градовете Русе и Две могили.

Населението наброява приблизително 430 души.

Село Каран Върбовка се намира в долината на река Черни Лом, в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 193 м. Територията е хълмиста с множество малки възвишения. Преобладават горската растителност и обработваемите земи.

Лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

Каран Върбовка е добре устроено село, електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Тук има кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, производствено-потребителна кооперация и търговски обекти. В общинския център Две могили са най-близките учебни и здравни заведения. 

Селото е прочуто с девическия манастир "Света Марина", в който има аязмо с лековита вода. Смята се, че манастирът е основан по време на Второто българско царство и бива опожарен след падането на България под османско владичество. Новата църква е построена през 1890 г., а храмовият й празник е на 17 юли. Тук е единственият минерален извор в област Русе.

Туристически обект край селото е Лесопарк "Аязмото", разположен върху 3483 дка залесена площ, уникален с природната си красота, съчетана с лечебна минерална вода. 

Любителите на риболова могат да уловят шаран и амур във водите на язовир "Каран Върбовка".

В района може да се посети още втората най-дълга пещера у нас - Орлова чука (13 км). Тя е част от Природен Парк "Русенски Лом", който е разположен в каньоновидната долина на река Русенски лом. В парка могат да се видят пещери и скални образувания, исторически паметници и зони с богато видово разнообразие.

Източник: www.diocese-ruse.orgbg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: