ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долно Абланово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Долно Абланово

Долно Абланово е село в Централната част на Северна България. То се намира в община Русе, област Русе.

Отстои на 19 км югоизточно от центъра на гр. Русе, на 21 км югозападно от гр. Сливо поле, на 188 км северозападно от гр. Варна и на 316 км североизточно от гр. София.

Има редовен автобусен транспорт по линията Русе-Николово-Просена-Долно Абланово.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 188 м. Релефът е равнинен, а климатът - умереноконтинентален. Лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

Долно Абланово е с население от приблизително 200 души. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи.

Работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, православна църква и търговски обекти.

В съседното село Николово (7 км) са най-близките учебни заведения и здравно обслужване.

ТУРИЗЪМ

Долно Абланово се намира в близост до лесопарк "Липник" край село Николово. Той е предпочитано място за отдих през почивните дни. Паркът е отлично място за пешеходен и велотуризъм, за каране на водно колело и за риболов. Тук има малък зоокът с мечки, кози и птици.

Природен Парк "Русенски Лом" се намира на около 40 км от селото. Паркът е разположен по каньоновидната долина на река Русенски Лом, където могат да се видят редки растителни и животински видове. 

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: