ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Горно Абланово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Горно Абланово

Горно Абланово е село в Северна България. Намира се в община Борово, област Русе.

Отстои на 40 км югозападно от гр. Русе, на 22 км северно от гр. Борово, на 41 км източно от гр. Свищов, на 274 км североизточно от гр. София и на 220 км северозападно от гр. Варна.

Има редовен автобусен транспорт до областния център и съседните населени места.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 185 м. Намира се на около 10 км разстояние от реките Дунав и Янтра.

Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Летата са сухи и горещи, а зимите -студени.

Селото е благоустроено, изцяло електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Има частична канализация. Населението наброява приблизително 1100 души.

Тук работят кметство, пощенски клон, здравна служба, основно училище, църква, читалище с библиотека и различни търговски обекти.

В района добре развито е селското стопанство и по-специално зърнопроизводството (пшеница, ечемик и царевица) и животновъдството (говедовъдство, дребен рогат добитък, свине и птици).

Горно Абланово е едно приветливо, китно село със запазени народни обичаи, традиции и дух.

Богато е на подпочвени води и в много от къщите има кладенци. Има и няколко каменни чешми, които не пресъхват.

Живописният бряг на река Дунав при с. Батин (8 км) дава чудесни възможности за отдих близо до водата, за спортен риболов и за наблюдение на диви животни и птици. Водите на река Янтра, в участъка й от гр. Бяла до вливането й в река Дунав, са предпочитани за спускане с каяк.

Любителите на екзотични животни могат да видят такива в поддържания зоокът в центъра на с. Екзарх Йосиф (9 км). Втората по дължина пещера в България "Орлова чука" е на около 26 км разстояние, в землището на с. Пепелина.

Източник: www.borovo.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: