ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна Вереница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Горна вереница

Горна Вереница е село в Северозападна България, в община Монтана, Област Монтана.


Отстои на 11 км северозападно от областния град Монтана, на 23 км северно от Берковица и на 25 км южно от Брусарци.

Село Горна Вереница е сгушено сред северните склонове на Веренишко бърдо, което е рид от Широка планина (дял от Предбалкана). Разполага се по дължината на пътя от Монтана към Видин. Заедно със съседното село Долна Вереница са известни като Веренишкото гнездо.
Релефът е смесица от равнинен и планински. Надморското равнище варира между 300 и 500 м. Климатът в региона се хракатеризира със студена зима и топло лято. Средногодишната температура през януари е- 2,1ºС а средната юлска температура 21,4ºС.
Тихо, спокойно, подредено и омайващо със своето безгрижие селце с много любезни и гостоприемни жители. Населението наброява около 230 души.
В селото има читалище, църква, магазини, общопрактикуващ лекар, дом за възрастни хора с физически увреждания, както и регулярен автобусен транспорт до близките населени места.
Новооткрит модерен агроцентър предлага възможности за развитието на селското стопанство в селото.

Туристически и културни забележителности

В селото се намира църквата "Св. Никола", която е национален паметник на културата. Тя е вкопана частично в земята. Има малки прозорци /мазгали/, два на южната и един на северната страна.
Друг интересен обект, разположен на около десетина километра от Горна Вереница е четвъртият по площ язовир в страната - "Огоста". Той събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана, на 60 метра над нивото на града. На стената на язовира има голям комплекс с ресторант и четири басейна, бънджи, пързалки, катерушки.

Източници: bg.guide-bulgaria.com, bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.album.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: