ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долно Къпиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Долно къпиново

Долно Къпиново е село в Южна България. То се намира в община Кирково, област Кърджали.


Село Долно Къпиново се намира в планината Родопи, разположено по северните ѝ склонове, под връх Вейката. На юг граничи със Сусур кьой, Република Гърция, на север с. Яковица, на изток с. Чакаларово, на югозапад — с. Горно Къпиново. Отстои на 21км от Джебел, на 52 км от град Кърджали и на 293 км от столицата София.

Населението на Долно Къпиново е 324 души.

Климатът в района е мек и влажен. Средната зимна температура е около 0 С, а лятната – 24 С.


Поминъкът на населението е главно земеделие и животновъдство. Днес в по-голяма степен е развито земеделието, тук хората отглеждат тютюн, картофи, фасул и чушки. От животновъдството застъпено е овцевъдство, козевъдство и говедовъдство.

 

Днес Долно Къпиново има 6 махали. Ислям и православно християнство са изповядваните религии.
Селото е електрифицирано и разполага с добри пътища. Мобилните оператори имат покритие. В Долно Къпиново има действащо читалище "Елин Пелин”, както и общопрактикуващ лекар. Напълно запазен и функциониращ и до днес, е мост, дело на местни майстори, владеещи до съвършенство изкуството на каменната зидария. Най-близките многопрофилна болница, поща и училище са в град Момчилград.


Всяка есен (октомври — началото на ноември) се прави курбан за здраве на селото.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На 3-4 ч. път пеша се намират вр. Вейката (или Карлък, наричан от възрастните хора) и защитената местност "Гюмюрджински снежник". Пътят минава по поречието на Каранска река. Защитената местност представлява планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. Връх Вейката е с височина 1463 м. Гюмюрджински снежник е с площ от 1926.40 ха. Гюмюрджински снежник е най-голямата защитена местност в Източните Родопи, обявена е с цел опазване на вековни букове и смесени гори и на застрашени видове растения и животни. Тук може да видите скален орел, кафява мечка а също и черен кълвач. В района се срещат 11 вида растения и 5 вида животни включени в Червена книга на Червената книга на България.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки:  http://bg.wikipedia.org    http://www.bgmountains.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: