ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горно къпиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Горно къпиново

Горно къпиново е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 13 км югозападно от Кирково и в същата посока съответно на 57 и 42 км от Кърджали и Момчилград. Столицата София се намира на 297 км северозападно, а село Чакаларово - на 8 км североизточно.

Село Горно къпиново е най-южното българско село. Разположено е в подножието на връх Вейката, в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 440 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 290 души.

Горно къпиново е сравнително добре уредено село, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Тук има читалище, семеен хотелски комплекс, както и аматьорски спортен клуб по футбол. Най-близките функциониращи основно училище и целодневна детска градина са в Чакаларово. Там ще намерите и пощенски клон, джамия, горско стопанство, магазин и заведение. Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар на територията на съседното село Долно къпиново /4 км в посока североизток/. Средно училище и поликлиника има в Кирково. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Землището на село Горно къпиново е част от защитена местност Гюмюрджински снежник, в която попадат още землищата на селата Чакаларово, Долно Къпиново, Шумнатица и Кремен, а на юг достига до държавната ни граница с Гърция. В района са запазени първични яворови, букови и буково-елови гори на възраст над 150 години. Много от екземплярите надхвърлят 300, дори 400 години. В Червената книга на България са включени 11 растителни вида.

Връх Вейката/1463 м./ е най-южната точка на България, близо до който се намира защитената местност Вейката - планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. От върха може да се види Бяло море.

Селото е изходен пункт за разходки из защитената местност и за походи към връх Вейката. В непосредствена близост се намира туристическа хижа "Хвойнова поляна".

В съседното село Чакаларово се намира едно от находищата на джел - вечнозелен храст или малко дърво, нетипично за нашата флора, включено в Червената книга на България в категорията редки видове.

В село Бенковски, на около 26 км северно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: