ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна Василица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Горна Василица

Горна Василица е село в Западна България. То се намира в Община Костенец, Област София.

Село Горна Василица се намира в планински район между Средна гора и Рила, на около 6 км северно от град Костенец, около 3 км северно от курорта Момин проход, и на 65 километра югоизточно от София. До селото има редовен  автобусен транспорт, няколко пъти дневно от град Костенец.

Разположено е на надморска височина от 700 метра.

Климатът в района е умерено-континентален. Характеризира се с топло до горещо лято и не много студена зима. Снежната покривка се задържа средно 60 дни през годината.

Горна Василица се състои от три махали: Нова, Гледжова и Пердова, които отстоят на 1-2 км. една от друга и са разделени с дълбоки долове. Постоянното население е около 273 жители.

Характерно събитие за селото е кукерския събор на празника Сирни Заговезни, който се провежда ежегодно през зимата. Този празник е станал традиционен за целия район.
Горна Василица разполага с читалище с група за автентичен фолкор. Църквата "Св. Йоан Предтеча" е построена през 1855 г. и е една от най-старите църкви в общината.
Най-близките медицински и учебни заведения са разположени в град Костенец.

Предимство е близостта на селото до популярния балнео курорт Момин проход. Любителите на зимните спортове могат да ги практикуват в ски курорта Боровец - разположен само на 33 км от Горна Василица.
На 7 км е разположен и популярният голф комплекс Ибар.

Красивата природа и многобройните маршрути, водещи до живописни местности превръщат селото в предпочитано място за почивка и за живеене.

Текст: Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: