ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна Глоговица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Горна глоговица

Горна Глоговица е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник

Отстои на 20 км северно от гр. Земен и на 62 км западно от гр. Перник. Село Дивля е на 5 км южно, а столицата София е на 89 км североизточно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 1034 м. Климатът е умереноконтинентален, но попада под влиянието на планинския релеф и се характеризира със студена зима и топло лято.

Постоянното население на селото е около 90 души. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Тук функционират кметско наместничество, смесен магазин и кафене. Общопрактикуващ лекар работи в съседното село Дивля. Най-близките учебни заведения са на територията на гр. Земен, където има и поликлиника, а болница ще намерите в гр. Перник.
Селото има ловна дружина.  

Туризъм и забележителности

Край него може да видите останките от крепостта Градище. Друго интересно място е местността Голямата могила, където се намира наскоро построен параклис и е подходящо място за излети сред природата. Там се провежда и традиционен събор.

Културни забележителности, които трябва да посетите в района са Чепинският манастир "Св. пророк Илия" (7 км) и Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" (14 км).

Любителите на риболова могат да се разходят до язовирите Брезнишки извор (16 км) и Пчелина (18 км), където са създадени отлични условия за практикуването му.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: