ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Добрич

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Добрич

Добрич е село в Южна България. То се намира в община Димитровград, Област Хасково.

В България има още две населени места със същото име - град Добрич, област Добрич и село Добрич, община Елхово, област Ямбол.

Селото отстои на 7 км югозападно от Димитровград, на 18 км северно от Хасково, на 70 км югоизточно от Пловдив и в същата посока, но на 215 км от София.

Надморската височина е около 140 м. През селото минава река Банска, над която има четири моста. 

Климатът е преходно-континентален и се характеризира с мека и къса зима, сухо и горещо лято и недостатъчно количество годишни валежи.

Населението е приблизително 1350 души.

Селото е добре благоустроено. То е електрифицирано, водоснабдено, с изградени съобщителни мрежи, улиците са асфалтирани и чисти. На територията му функционират кметство, здравна служба, църква "Свети Иван Рилски", читалище, целодневна детска градина, стадион с футболен клуб  "Спортист-Добрич", магазини.

Най-близките здравни заведения за специализирана медицинска помощ са МБАЛ "СВЕТА ЕКАТЕРИНА" и "Медицински център-Димитровград" в общинския център.

В района е развито е растениевъдството – главно зърнени култури като жито, царевица и слънчоглед, също така и зеленчукопроизводството – главно пипер и домати, тютюн, памук и др.

Забележителности

Днес село Добрич е известно из цяла България с чудотворния извор на Светите Три Светители, намиращ се в дома на баба Василка. През годините възрастната жена е успяла да вгради кладенеца в малък параклис с икони и свещи.

Манастир "Успение Богородично" се намира на около 2 км югоизточно от селото. Старият параклис е основно обновен, целият двор на манастира, на площ от около 15 дка, е ограден с ограда, издигната е двуетажна сграда за преспиване, а пред нея маси и барбекю за посрещане на над 150 гости. Добре устроената материална база се използва най-често за отбелязване на големия християнски празник Успение на св. Богородица (на 15 август). 

На около 4 км югозападна посока, до село Каснаково, се намира светилището, известно като "Извора на нимфите", до което може да се стигне по черен междуселски път. Светилището на нимфите и Афродита е един от най-добре запазените древни паметници. Построено е през II век от тракийски ветеран в римската армия с името Тит Флавий. Римляните, които през I век от н.е. завладяват целия Балкански полуостров, откриват и оценяват природната красота и именно на тези облагодетелствани от природата места строят своите светилища, вили и комплекси. Мястото все още пази следи от своята неподправена красота и величие.

В Димитровград могат да бъдат посетени следните забележителности:

  • Астрономическа обсерватория и Планетариум Джордано Бруно, разположени в парк "Никола Вапцаров"
  • Исторически музей с няколко постоянни експозиции, разделени тематично

Източник: http://www.selodobrich.com; http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.selodobrich.com; http://bg.wikipedia.org 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: