ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Тулово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Тулово

Тулово е село в Южна България. То се намира в Община Мъглиж, Област Стара Загора

Тулово е разположено в Предбалканската низина на 4 км южно от град Мъглиж, 20 км северно от областния град Стара Загора, 180 км западно от най-близкото пристанище в град Бургас и 253 км източно от столицата София.
Тулово е важна разпределителна гара на железпътните линии София - Бургас (подбалканска ж.п. линия) и Русе - Подкова (презбалканска ж.п. линия).
Надморската височина е 323 м, а населението на селото е около 1372 жители.
През лятото Тулово е известно с много горещия си ден, но и с прохладната си нощ. Средна температура на въздуха през месец януари е между - 2 и 0, през юли е около 24 градуса.  
Почвите са канелено-горски и алувиални и районът около селото е с разнобразни дървесни видове, срещат се и много диви животни.
Селото има развито овцевъдство и кравевъдство.

История

Според някои изследвания Тулово е древна келтска столица. През IV-III в.пр.н.е. келтски племена се спускат от Централна Европа към Балканите и се установяват в завладяните от тях земи. Двамата братя-царе Брем и Болг основават келтско царство в Тракия със столица Тиле (Туле), днешно Тулово, което просъществува близо 60 години. Множество келтски находки на военното и ювелирно изкуство са намерени от този период. В Тулово може да се намира и до днес рода Бечаолу, наследници на келтски воини.
Много туловци вземат участие в двете световни войни, както и в Мъглижкото възстание.

Забележителности


Край село Тулово е оцеляла вековна дъбова гора - природната забележителност "Туловска кория", която през 2002 г. е прекатегоризирана в защитена местност с наименование "Туловска кория". През центъра на селото минава Туловска река. Тя протича в покрайнините на Туловския парк, известен с вековните си екземпляри от плачеща върба.

Образование и спорт


В Тулово има основно училище, читалище и детска градина. Училището претърпява основен ремонт и от 2002 година туловските ученици учат в една красива и модерна сграда. Селото разполага и със собствен футболен отбор, който провежда срещите се на стадиона в края на селото.

Източник:http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: