ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сулица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Сулица

Су̀лица е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Сулица отстои на около 16 км северозападно от град Стара Загора, 232 км югоизточно от столицата София. До селото има редовен автобусен транспорт от областния град.

Селото е разположено на надморска височина от 475 м  в Сърнена Средна гора на варовит терен. Климатът е умерен - със снежна зима и прохладно лято. През землището на селото преминава река Банска (ляв приток на р. Сюютлийка) и няколко малки притока. Почвите са канелени. 

Постоянното население в Сулица е около 156 жители. Селото е добре устроено - улиците са асфалтирани, има покритие на всички мобилни оператори, работят няколко смесени магазина. Функционират кметство и читалище " Пробуда".  Най-близката детска градина е разположена в к.к. Старозагорски бани, а най-близките болници и училища в град Стара Загора.
Сулица е първото село в България, в което са изградени три екологични санитарни системи за управление на отпадъчните води и човешките отпадъци. В селото традиционно се добива вар.

 

Природа и забележителности

Природата около селото е изключително живописна -  В запазените гори от дъб и габър, могат да се намерят горски плодове (дрян, дива круша, дива ябълка, и др.) и диви цветя (теменужка, минзухар, циклама). Поляните изобилстват от диви ягоди през пролетта и дъхави билки през лятото. След дъжд се появяват множество видове гъби. През 1960-те и 1970-те години на мястото на изсечените естествени гори е направено изкуствено залесяване с иглолистни дървета - главно черен бор.

В землището на селото има богати ресурси на термални минерални води. Край тях през трети век се изгражда римска баня и се поставя началото на балнеолечението в този край - известни като Суличенски бани. През 1960-те години около банята започва изграждането на курортното селище, което и до днес носи името Старозагорски минерални бани.

В съседство, само на 4-5 км от землището на Сулица е открита най-старата медна мина в Европа, където преди 7000-8000 години се е добивала медна руда за производство на метал.

В района на с. Сулица има много мегалитни тракийски светилища във вид на кромлехи и менхири. Най-значимото археологическо откритие в землището на селото е мраморен идол от 5000-4500 г. преди Христа.

В местността "Богородична стъпка" (известна още като "Стъпката на Крали Марко") са се изработвали саркофази като тези намерени в гробниците на тракийките вождове в Розовата долина. Един повреден и неизползван по предназначение капак на саркофаг и до сега може да се види на това място. Добре известно място за религиозно преклонение от древността, сега в местността има изграден параклис.

Текст: http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: